12.29.2016

Πράσινη σαλάτα με αχλάδι, σταφίδες και ρόδι

Πράσινη σαλάτα με αχλάδι, σταφίδες και ρόδι


















Υλικά:
7 φύλλα μαρούλι
2 φύλλα σπανάκι
1 κομμάτι λόλα
Κουνουπίδι και μπρόκολλο (κατά προτίμηση)
20 σταφίδες
5 σπασμένα καρύδια
20 κόκοι ρόδι
1 μικρό αχλάδι, κομμένο σε κύβους
λίγες φλίδες παρμεζάνα
Για τη σος
4 κουτ. λάδι
1 κουτ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κουτ. μουστάρδα
1 στυμμένο πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τη πράσινη σαλάτα σε κομμάτια και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Για τη σος ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και μετά περιχύνουμε τη σαλάτα.

12.15.2016

Πράσινη σαλάτα με μήλο και ρόδι

Πράσινη σαλάτα με μήλο και ρόδι 




















Υλικά:
3 φύλλα σπανάκι
5 φύλλα μαρούλι
1 λόλα
μισό ματσάκι ρόκα
20 σπόρια ρόδι
1 μήλο κομμένο
5 καρύδια κομματιασμένα
Για τη σος:
2 κουτ. σούπας λάδι
4 κουτ. σούπας ρόδι (κρητικό παραδοσιακό ποτό-λικέρ)
3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο πορτοκάλι-λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε. Στη συνέχεια τα κόβουμε στη σαλάτα σε μικρά κομμάτια μαζί με το μήλο. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα. 
Εάν θέλουμε επιπλέον μπορούμε να τρίψουμε λίγο λευκό τυρί ή παρμεζάνα.

12.08.2016

Σαλάτα λάχανο καρότο, μήλο με σος μέλι-μουστάρδα

Σαλάτα λάχανο, καρότο, μήλο με σος μέλι-μουστάρδα





















Υλικά:
100 γραμ. λευκό λάχανο ψιλοκομμένο
50 γραμ. λάχανο κόκκινο ψιλοκομμένο
100 γραμ. καρότο ψιλοκομμένο
1 μικρό πράσινο μήλο κομμένο σε κομμάτια
Για τη σος:
4 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας λευκό μπαλσάμικο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας μελι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε στη κουζινομηχανή το λάχανο και το καρότο. Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρούς κύβους το μήλο. Για τη σος ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα.

2.12.2016

Μυστικά για τέλειο ψήσιμο

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια σελίδα με τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο κοκκινιστού κρέατος.
Κάντε κλικ εδώ.


1. Το μυστικό για να είναι νόστιμο και ζουμερό το κρέας:


Για να βγει το κρέας πολύ νόστιμο, εκτός από την κατάλληλη επιλογή πρώτης ύλης, έπρεπε να τσιγαριστεί σταδιακά σε μικρές δόσεις, σε πολύ δυνατή φωτιά, εντελώς στεγνό, απ’ όλες τις πλευρές του. Έτσι, το κρέας καραμελώνει απ’ έξω, λόγω των αντιδράσεων Maillard που συμβαίνουν μεταξύ των 130º-160ºC και παράγουν περισσότερα από 1000 διαφορετικά μόρια που εντείνουν την γεύση. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις είναι που δίνουν στο κάθε κομμάτι μοσχαριού την απόλυτη κρεάτινη γεύση στην εξωτερική του επιφάνεια και το χαρακτηριστικό βαθύ καφέ, μελί χρώμα.

Το σταδιακό και σε μικρές δόσεις τσιγάρισμα με το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου γίνεται για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, πράγμα που θα συμβεί αναπόφευκτα αν ρίξουμε όλο μαζί το κρέας στη κατσαρόλα και ειδικά αν είναι κρύο απ’ το ψυγείο.

Το ότι το κρέας πριν τσιγαριστεί είναι στεγνό, είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί έτσι δεν μεσολαβούν υδρατμοί ανάμεσα στο λάδι και το κρέας στη κατσαρόλα μας, και άρα μπορεί και ψήνεται δημιουργώντας το εξωτερικό καραμέλωμα.

Αν δεν ήταν στεγνό, οι υδρατμοί θα το “έβραζαν” αντί να το ψήσουν, ρίχνοντας τη θερμοκρασία και στη συνέχεια παρασύροντας τους χυμούς του έξω, χωρίς να καταφέρει να καραμελώσει και άρα μένοντας σχετικά άγευστο.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στις παραδοσιακές συνταγές, όπου όλο το κρέας μπαίνει για να τσιγαριστεί, όντας υγρό και κρύο απ’ το ψυγείο. Έτσι μετά το πρώτο λεπτό αρχίζουν να αφρίζουν οι χυμοί που βγαίνουν από μέσα και επί της ουσίας βράζει. Το αποτέλεσμα είναι ότι στεγνώνει εσωτερικά από χυμούς που τείνουν να δραπετεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, όλη του η νοστιμιά φεύγει και πάει στη σάλτσα, χωρίς να καταφέρνει να δημιουργήσει τη μελωμένη κρούστα απ’ έξω που εντείνει όλη του τη γεύση. Αποτέλεσμα: νόστιμη σάλτσα, άνοστο και στεγνό κρέας. Δεν είναι όμως αυτό, το ιδανικό!

Αυτό το μυστικό είναι εξαιρετικά σημαντικό και κρατήστε το γιατί ισχύει κατ’ αναλογία και για κάθε είδος μαγειρευτού κρέατος. Αυτή άλλωστε είναι η στάνταρ πρακτική στη Γαλλική μαγειρική.

2. Το μυστικό της νοστιμιάς στη σάλτσα ντομάτας (χωρίς να γίνει άνοστο το κρέας):

Εφόσον με την πιο πάνω τεχνική καταφέρνουμε να συγκρατήσουμε τους γευστικούς χυμούς μέσα στο κρέας, χρειάζεται να προσθέσουμε κρεάτινη γεύση στη σάλτσα. Και αυτό γίνεται με τον απλούστερο τρόπο, που αποτελεί και τη βάση της Γαλλικής μαγειρικής, με ζωμό βοδινού. Είτε ο ζωμός κρέατος θα είναι δικιά σας παρασκευής είτε θα είναι ο φρέσκος ψυγείου που προσωπικά τον βρίσκω εξαιρετικό, είτε στη χειρότερη ένας κύβος. Η πρόσθεση ζωμού θα βοηθήσει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα της σάλτσας.

3. Το μυστικό για να έχετε εξαιρετική γεύση και υφή σάλτσας, χωρίς μπαχαρικά:

Κάνουμε ό, τι ακριβώς κάνουν και οι Ιταλοί σε όλα σχεδόν τα μαγειρευτά τους πιάτα και ειδικά σε αυτά που συνδυάζονται με ντομάτα. Φτιάχνουμε ένα battuto ή soffritto. Δηλαδή μια μίξη από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλερυ και καρότο που θα σοταριστούν μετά το κρέας, στο ίδιο λάδι, ενσωματώνοντας όλες τις κρεάτινες γεύσεις που δραπέτευσαν. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν την τέλεια πολυδιάστατη υποδομή γεύσης για την ντομάτα που θα προστεθεί αργότερα και εντέλει θα κυριαρχήσει στη σάλτσα. Συγχρόνως η παρουσία καρότου εξισορροπεί την οξύτητα της ντομάτας με τη γλυκιά του γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.


Τρία απλά τεχνικά μυστικά και ένα κιλότο σιτεμένο 3 εβδομάδες.

1.09.2016

Σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι και ρόδι

Σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι και πολλά άλλα...












Υλικά:
Λίγο κουνουπίδι
100 γραμ. σπανάκι
100 γραμ. μαρούλι
μια χούφτα ρόδι
μια χούφτα καρύδια
μια χούφτα σταφίδες
λίγη παρμεζάνα τριμμένη
Για τη σος:
μια κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας λάδι
3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο (ότι προτιμάμε)

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα υλικά και τα ανακατεύουμε στη σαλάτα. Στη συνέχεια χτυπάμε τα υλικά για τη σος σε ένα μπολάκι και περιχύνουμε.