2.06.2022

Σταφιδόψωμο (Μιχαηλίδη)

Σταφιδόψωμο


Υλικά:

2 φακελάκια ξερή μαγιά
300 γρ. χλιαρό νερό
270 γρ. ηλιέλαιο
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 αυγό
5γρ. μαχλέπι
1 βανιλίνη
μια πρέζα αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κιλό αλεύρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις μάυρες σταφίδες για 30′ λεπτά σε κρύο νερό.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ξηρή μαγιά, το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το στραγγιστό γιαούρτι, 1 αυγό, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, 1 πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε για 5′ λεπτά με το χέρι (πάντα με γάντι).
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα, να φουσκώσει η ζύμη.
Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη μας, προσθέτουμε τις μαύρες σταφίδες και ζυμώνουμε για 5′ λεπτά.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι ή αλεύρι και πλάθουμε μπαλάκια 100 γρ. το καθένα, τοποθετούμε τα ψωμάκια μας σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε για 30′ λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με αυγό, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 25′ λεπτά και σερβίρουμε.

Βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=S3CV_CWU4q8

Δεν υπάρχουν σχόλια: